Ringmärkning av flyttfåglar på Kreta

Karta 2015

Ett stort antal fåglar lämnar varje år sina häckningsområden i Europa och Asien och flyttar till deras övervintringsområden i Afrika söder om Sahara. Flyttningen innebär att de måste passera ett stort ökenområde där möjligheten att hitta föda och lagra energi för flyttningen är väldigt begränsad. Antalet småfåglar som passerar öknen på hösten har nyligen uppskattats till 2 miljarder! Det är välkänt att fåglarna i förväg lagrar upp stora mängder energi i form av fett för att klara passagen. Studier där forskare från Naturhistoriska riksmuseet deltagit har t ex visat att trädgårdssångare mellanlandar på Kreta i upp till 20 dagar och dubblerar sin vikt innan de påbörjar passagen.

På våren när fåglarna ska återvända norrut är avståndet över öknen ännu längre beroende på att det söder om öknen inte regnat sedan sommaren innan. I den östra delen är avståndet som längst och här når öknen i stort sett Medelhavet i norr. Detaljerade studier av flyttfåglar i nära anslutning till ökenpassagen är ovanliga och Kreta har ett mycket strategiskt läge. Strax nordväst om Kreta bedrivs ringmärkning vid en grekisk fågelstation på ön Antikythira och våra resultat kommer att bli direkt jämförbara med deras. Under tre år har vi ringmärkt på ön Gavdos, söder om västra Kreta, och förra året provade vi en plats på östligaste Kreta, Xerocampos. Våren 2015 kommer vi att prova en plats vid en flodmynning, Dermatos, på södra Kreta och vi planerar att ringmärka under perioden 9 april – 7 maj.

Ringmärkningen sker med tillstånd från ringmärkningscentralen och Miljöministeriet i Grekland. De ringar som vi använder har adressen Zoologisk Museum Aten. Vi kommer dagligen att fånga och ringmärka fåglar från gryningen och sex timmar framåt, d v s om inte vädret hindrar oss. Antalet fångade fåglar ger oss en fingervisning om flyttningens intensitet. Förutom att vi registrerar art, ålder och kön, kommer vi också rutinmässigt att samla in storleksmått, bedöma fettreserver och väga fåglarna innan de släpps. Ringmärkningen, som började som en försöksverksamhet våren 2011, har visat sig mycket intressant och vi kommer att försöka driva en standardiserad ringmärkning under en följd av år. Verksamheten sker i samarbete med det Naturhistoriska museet på Kreta och grekiska biologer deltar i fältarbetet.

Medverkande från Ringmärkningscentralen/NRM: Thomas Wenninger, Thord Fransson, Lina Jansson och Tuomo Kolehmainen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s