Mera blåst

Morgonen började med frisk frånlandsvind och kraftiga byar så vi väntade återigen med att åka ner till märkplatsen. Väl på plats gick det att ha näten uppe till klockan nio, då var vinden alldeles för hård så vi fick stänga för dagen. Tre fåglar av följande arter hann vi märka: trädgårdssångare, gulärla och ladusvala. Svalan var trist nog oljeskadad. Nästan hela fjäderdräkten var så nersmetad att den till och med luktade olja. Trädgårdssångaren vägde 13,8 g, mer än den artfrände som vi märkte i förrgår.

GUÄRL

Gulärla, hona

Det blev också en trastsångarkontroll, vad vore en dag utan minst en sådan. Den här har kontrollerats fem gånger sen den märktes 27 april och till i morse hade den gått upp 9,8 g. I går återfångades den också och då hade den gått upp hela 11 g. Anledningen till att den vägde mindre i dag beror på vilken tid på dagen den vägdes. I går fångade vi den mitt på dagen så då hade den hunnit lägga på sig en del vikt sen gryningen. Under natten när den inte kan äta går den ner i vikt. För att kunna fortsätta mot sitt häckningsområde måste den se till att ändå gå lite plus varje dag så den har en fettreserv att tära på under nästa flyttetapp.

Flodmynningen bjöd på en del trevliga obsar. Tidigt på morgonen födosökte en vitvingad tärna där. Den var trots sin ringa storlek rätt kaxig mot trutarna som hänger där för jämnan. De vadare vi noterade var drill-, glutt- och småsnäppa samt mindre strandpipare. Vi håller tummarna för att det ska gå att märka ordentligt i morgon som ju är vår sista märkdag innan vi far hem.

På eftermiddagen gjorde vi en utflykt till Avri i öster. Från Dermatos, där vi har vår märkplats, och ända bort till Avri var landskapet fullt av växthus där tomater och andra grönsaker odlades. Växthusen består av stommar täckta av plast. När plasten åldras i solen går den lätt sönder i vinden och man ser bitar av den här och där i naturen. På väg tillbaka stannade vi till vid ett kapell invid en liten ravin. Där fick vi fina obsar av alpkråka.

växthus

Växthus i mängd

alpkråka

Alpkråkorna har skoj i den hårda vinden

Annonser

Om nrmringmarkning

Här bloggar ringmärkarna från Naturhistoriska riksmuseet från sin expedition i Grekland.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Mera blåst

  1. Thord skriver:

    Hoppas ni får en bra avslutning i morgon!
    Thord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s